sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Hydrokoptereita

Aloitimme 5-6.luokan kanssa kevään toisena työnä hydrokopteriprojektin. Oppilaiden tehtävänä on suunnitella hydrokopteri, joka liikkuu veden päällä potkurin avulla. Kun kopterit saadaan valmiiksi, pidämme kilpailut, joissa kisaillaan nopeudessa ja hydrokopterin ulkonäössä. Hydrokoptereihin saa kaikki tarvittavat materiaalit Step Systemsiltä. Tuossa opetusmateriaalipaketin kannessa on kuva siitä, millainen hydrokopteri voi esimerkiksi olla.


Aloitimme projektin keskustelemalla mm. hieman siitä, mitä ominaisuuksia hyvältä hydrokopterilta vaaditaan. Oppilaille mieleen tuli ainakin sellaisia adjektiiveja kuten aerodynaaminen, virtaviivainen, tasapainoinen ja symmetrinen. Suunnitelma työstä tehtiin sekä sivusta että edestä kuvattuna.


Tässä Airin, Aaron ja Antin alustavia suunnitelmia hydrokoptereista.


Materiaalina hydrokoptereissa käytetään kevyttä, hyvin kelluvaa ja helposti työstettävää PS-E -levyä. Jokaisella oppilaalla oli työhönsä käytettävissä puolikas levy. Koska teimme hydrokoptereita ensimmäistä kertaa, vaati sopivien työstömenetelmien löytäminen hieman kokeilua. Kokeilujen perusteella siisteintä jälkeä tekivät mattoveitsi ja puukko. Myös tiheähampaisilla sahoilla levyä sai leikattua. Hiomiseen paras oli hieno hiomapaperi (karkeus vähintään 400).


Jeren virtaviivainen työ on edennyt jo näin pitkälle! Myös Jeminan hyvin edistynyt työ pääsi jo kelluntatestiin käsienpesualtaaseen (joka on vuosien varrella kokenut kovia...). Hyvinhän se pysyi pinnalla ja pystyssä! :) Kappaleiden kiinnittämiseen käytimme koptereissa kaksipuoleista teippiä ja liimaa. Teippi on siinä mielessä parempi, että kestävyydestään huolimatta se antaa paremmin mahdollisuuksia muunnella kopteria, jos jossain projektin vaiheessa tuleekin toisiin aatoksiin.
Nyt teknisessä työssä olevat 5-6-luokkalaiset menevät muutamaksi viikoksi tekstiilityön puolella vaihtojaksolle, joten hydrokopteriprojektiin tulee pieni tauko. Vaihtojakson jälkeen päästäänkin varmaan jo testaamaan, miten hydrokopterit liikkuvat, kun niihin kytketään potkurit. Jäämme siis jännityksellä odottamaan... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti